De week van Maarten Timmerman

Geschreven door: Maarten Timmerman

… Ook verschenen in maandblad “De Psycholoog”, augustus 2010 …

Samen met een partner werkt Sociaal psycholoog Maarten Timmerman in zijn eigen bedrijf, de Vereenvoudigers. Hij helpt ondernemers hun werk gemakkelijker te maken.

Maandag
Dit is de vaste dag met mijn dochtertje Zomer van 2,5 jaar. Met mooi weer ga ik het liefst een stuk fietsen. Mijn favoriete route loopt kriskras door het centrum van Utrecht. Zomer voor in haar zitje zingt luidkeels zelfverzonnen liedjes op bestaande melodieën. We stoppen bij de speeltuin waar al die moeders en enkele vaders op bankjes naar hun kroost en heel soms op hun iPhone kijken. Bij wijze van uitzondering heb ik vandaag tijdens haar middagslaap toch een afspraak gepland. Ik zit in het bestuur van ’t Hoogt, het Utrechtse filmhuis. Er zijn vergevorderde plannen om in Utrecht, thuisbasis van het Nederlands Filmfestival, vlak naast het station een prachtig nieuw filmhuis in combinatie met een nieuwe bibliotheek te realiseren. Maar is een nieuwe gemeenteraad, de economie zit een beetje tegen en cultuur is opeens een linkse hobby geworden. Wij bespreken waarom dit initiatief toch door moet gaan. Want de stad Utrecht staat voor cultuur, maar heeft de minste filmzalen van alle Nederlandse steden. Bovendien wil Utrecht in 2018 culturele hoofdstad van Europa worden. En we hebben het over hoe we dit moeten communiceren. Wij zijn het eens: Utrecht steek je nek uit, dit is kennis en cultuur in optima forma.

Dinsdag
Mijn eerste echte werkdag van deze week. Nadat ik vorig jaar mijn bedrijf heb verkocht is mijn werkende leven behoorlijk veranderd. Ik start nieuwe initiatieven, zoals het vereenvoudigerslab, waarin we studenten en ondernemers de gelegenheid, ruimte en begeleiding bieden om hun bedrijfsideeën uit te werken. Ik spreek veel met inspirerende mensen en soms met een enkeling die zijn hakken in het zand zet. Ik werk voornamelijk onder de naam ‘De Vereenvoudigers’, een bedrijf dat het ondernemen mooier en makkelijker wil maken. Mijn compagnon Pieter is natuurkundige en Vereenvoudiger in hart en nieren. Mijn rol als ondernemer en psycholoog betreft vooral het menselijke aspect. Vereenvoudigen blijkt geen natuurlijke drang. Er is eerder een neiging om zaken complexer te maken, bijvoorbeeld door het invoeren van meer regels. Bovendien is het commercieel vaak interessant om zaken ondoorzichtig en complex te maken. Soms is het handig dat je producten eigenlijk niet meer met elkaar kunt vergelijken. Neem het mobiele telefoonabonnement, wie weet er tegenwoordig eigenlijk precies wat hij voor een telefoongesprek betaalt? Ik heb een gesprek met een directielid van een grote bank. Eerder tijdens een borrel hebben we uitgebreid gepraat over een eenvoudige bank, nu werken we de ideeën verder uit. Zo’n eenvoudige bank heeft minder producten, en die producten zijn ook nog transparant. Zodat je als klant echt weet hoeveel rente je op je spaarrekening krijgt, hoeveel je eigenlijk voor bankzaken betaalt, een bank met hypotheken die te snappen zijn.

Woensdag
Ik spreek een partner van een groot accountantskantoor. Als ondernemer voel ik de neiging om eerst mijn eigen frustratie te uiten, over hoe ik laatst een berichtje uit de NRC met mijn eigen accountant besprak, waarna hij reageerde met: ‘Goed idee!’ Veel te reactief, vind ik, daar had hij zelf op moeten komen, waarom betaal ik hem anders die enorme rekeningen, die ik trouwens ook amper snap. De accountant stelt: ‘Ons werk is op de eerste plaats registreren.’ ‘Maar als mensen nu meer van je verwachten,’ breng ik ertegenin. Er volgt een redelijk verhitte discussie over dienstverlening en hoewel we het niet helemaal eens worden, ontstaat er wel wederzijds begrip.

Donderdag
Al jaren ben ik bezig met een internetplatform waar ondernemers, ideeën en middelen elkaar kunnen vinden. Ik ontwikkelde een site, maar kreeg onvoldoende bezoekers, ook omdat ik niet meer geld en tijd in de ontwikkeling kon steken. Later kwam ik in contact met een aantal jonge economiestudenten van de Erasmus Universiteit die het initiatief graag wilden uitbouwen. Zij hebben er wel veel tijd in gestopt, ze hebben bovendien de navigatie sterk verbeterd en ook andere goede ideeën uitgewerkt. Zoals crowdfunding, een manier van financieren, waarbij bezoekers aandelen kunnen kopen in een ondernemersidee, waardoor het idee met voldoende aandeelhouders financieel haalbaar wordt. Nu staan we op het punt de site te lanceren. Daarna op bezoek bij de incubator van ABN Amro. Zij hebben een concept ontwikkeld dat erg lijkt op het onze en ze willen graag kennismaken. Hoewel we voor het idee van open source zijn – als je informatie deelt en alles op tafel legt, kom je tot de beste samenwerking – merken we dat we er in de praktijk zelf ook moeite mee hebben. In het hol van de leeuw leggen we niet al onze kaarten onmiddellijk op tafel. Maar langzaamaan wordt de sfeer vertrouwder en het gesprek opener.

Vrijdag
Om negen uur staat de wekelijkse inspiratiesessie met mijn compagnon op het programma. Pieter zit al klaar met zijn iPad en steekt direct van wal. Hij is een eenvoudige uitvaartverzekeraar aan het opzetten, een die verzekeringen verkoopt waarbij de klant snapt wat hij nodig heeft, weet wat hij uiteindelijk krijgt, tegen transparante tarieven. Hij is erg enthousiast en het mag wat hem betreft nog wel eenvoudiger, terwijl ik terughoudender ben. Het klinkt goed, maar zijn klanten er wel klaar voor? ‘s Middags spreek ik met Me-doc, een jong detacheringsbedrijf voor eerstelijns artsen waar ik mede-initiatiefnemer van ben. Gespreksgenoten Emile en Maarten zijn arts en hebben samen de leiding over het snel groeiende bedrijf. We bespreken onder andere over hoe ze voldoende artsen aan zich kunnen binden. Hoe bereik je de doelgroep? Hoe zorg je dat ze voor je kiezen? We richten ons op de opleidingen en ook op sites met onderwerpen die volgens ons voor pas afgestudeerde artsen interessant moeten zijn. Dan is het tijd voor de vrijdagmiddagborrel. Bier en bitterballen, eenvoudiger kan het eigenlijk niet.


Archief


Laatste reacties

Arjen

Van Gemen! Had je stress? Ik grijp nog steeds terug op ...

Ad Gerrits

Grappig om te merken dat het lezen over de "wekelijkse inspi ...

Ad Gerrits

Krijg er een Matrix-achtig gevoel bij. Alsof ik vanuit de ga ...

Marleen

Weer heel mooi Pieter!

2 Reacties op “De week van Maarten Timmerman”

  • Een erg leuke post weer. Begint een inspirerende blog te worden!

  • Grappig om te merken dat het lezen over de “wekelijkse inspiratiesessie” een soort kinderlijke oer-reactie uitlokt: “wil ik ook!”.
    Het eeuwige voorbeeld van Google met zijn ene dag per week vrijuit aan je eigen idee kunnen werken, is hiermee uitgebreid met een lekker eenvoudig uitvoerbaar alternatief: beginnen met een vast moment per week voor een inspiratiesessie.

Laat een reactie achter