Time is on my side, yes it is (Rolling Stones)

Geschreven door: Roeland van Gemen

Ik zit op het dek te kijken naar de langzaam achter de horizon van de Noordzee zakkende avondzon. De voortgang van het schip is nauwelijks voldoende om de getijstroom goed te maken die ons op dit moment in de andere richting meesleurt. Het weerbericht blijft ambivalent over de aanhoudende windstilte, nu we precies tussen verschillende weerfronten doordrijven. Het kan alle kanten op. We hadden gedacht morgenochtend (maandagochtend) de thuishaven binnen te lopen maar dat kan nu ook wel eens twee dagen later worden.

Vroeger zou ik mijn ondersteuning zeker een zwarte maandag bezorgen met een telefoontje dat alle afspraken voor ongedefinieerde uren opgeschort moeten worden. Tijd winnen door er meer in te proppen, deadlines en bottlenecks in hoog tempo laten opvolgen, versnellen als het tegen zit, en de druk verhogen als urgentie niet gevoeld wordt. Bestuurlijke guerrilla om alle stakeholders als wormen in een blik te houden en rondjes rennen tussen directie, commissaris en projectvergaderingen om nog net de borrel van het teamevent mee te nemen op weg naar Schiphol. De volgende ochtend de lobby bellen met de vraag voor een paar aspirines en terloops informeren in welke stad ik ook al weer wakker word.

Tijd was als de zwaartekracht in een snelstijgend vliegtuig, passief maar hard tegenwerkend en onontkoombaar. In een poging om de natuur te slim af te zijn heb ik alle moderne middelen ingezet: delegeren wat  kan, support inschakelen voor niet primaire processen, en zoveel mogelijk persoonlijke activiteiten en interacties automatiseren. Geblackberried, laptoppend en video conferencend elke minuut uitpersend. Altijd gevolgd door iemand die er tussendoor wil, voicemails en emails. Nog altijd overmeesterd door een knagend tijd tekort.

De onvermijdelijke cadans aan boord van de deining, het tij, de dag en de nacht dwingen rust en tijd af. Op het water is de enige zinnige tijdeenheid die van dagen. Uren en minuten worden door de eerste de beste verandering van weer of wind teniet gedaan. Na het inslingeren is m’n lijf gewend aan het ritme van de zee en is mijn hoofd helder.

“Nou en” is dan ook het enige wat in me opkomt in het vooruitzicht van onze onvoorspelbare terugkeer aan wal. Het lijkt wel of ik tijd win door te vertragen. En met de gewonnen tijd produceer ik betere ideeën. Ik heb de volgende consequenties getrokken.

- Ik concentreer me op de dingen die ik belangrijk vind, urgent beschouw ik als verloren. In het begin even moeilijk maar als je belangrijk goed doet kom je geen urgent meer tegen.

- Ik maak afspraken over wat ik kan leveren en aan waarde breng, niet over aanwezigheid, inzet of input. Natuurlijk kan niet altijd iedereen hier mee omgaan en wil men vergaderen, workshoppen en koffie-bar-hangen. Ik plan daar nu vaste tijd voor (dagdeel per week) en beschouw die als een acceptabel verlies.

- Geld is er voor mij, ik niet voor geld. Wat wil zeggen dat ik geen vaste periodieke financiële verplichtingen wil en het mooi zou zijn als vermogensrendement mijn eerste levensbehoefte dekt.

- Op deze regels heb ik mijn leven, gezin en werk opnieuw ingericht. Hierdoor heb ik meer tijd, meer vrijheid en meer welvaart verkregen. Ik kan het iedereen aanraden. En oh ja, mijn agenda is een zwart boekje, ik heb een bakstenen telefoon, en één keer per dag doe ik een half uur mijn mail. Heerlijk eenvoudig.


Archief


Laatste reacties

Arjen

Van Gemen! Had je stress? Ik grijp nog steeds terug op ...

Ad Gerrits

Grappig om te merken dat het lezen over de "wekelijkse inspi ...

Ad Gerrits

Krijg er een Matrix-achtig gevoel bij. Alsof ik vanuit de ga ...

Marleen

Weer heel mooi Pieter!

1 Reactie op “Time is on my side, yes it is (Rolling Stones)”

  • Van Gemen!

    Had je stress?

    Ik grijp nog steeds terug op: “De eigenschappen van een goede commandant zijn: Moed, Wijsheid, Menselijkheid en Rechtschapenheid.”

    Werkt altijd.

    PaLua

Laat een reactie achter