Ritme

Geschreven door: Pieter van de Vliet

Ik begin deze blog met een alinea uit het boek “Duel” van Joost Zwagerman.

—- Wanneer was het vergaderen eigenlijk in het menselijk gedrag geslopen? Wie iets niet kon, wilde of aandurfde, zoog de directe omgeving gewoon vacuüm door het v-woord in de mond te nemen. En de mens maar denken dat de wereld zou kapseizen onder terreur, bewapening of rassenhaat – terwijl men elkaar intussen de afgrond in vergaderde. —-

Vergaderen, gestuntel in management teams (“we gaan het hier niet over de inhoud hebben”) , Prince-2 projectplannen, strategiesessies en heidagen, maandrapportages, risico-analyses, MBA’s. Hilarische treurigheid. Wel leuk overigens voor een nieuwe serie Jiskefet.

Een inspirerend voorbeeld van iemand die inzag dat deze manier van “werken” in ieder geval niet bij hem past, is John de Mol. Hij maakte enkele jaren geleden de overstap van het zijn van bestuursvoorzitter van het beursgenoteerde Endemol, naar het elke week met een klein eigen team werken aan nieuwe TV formats. En is daar duidelijk behoorlijk gelukkig van geworden.

Dan terug naar mijzelf. Op een terras in de zon: een idee! Daarna in ons Vereenvoudigerslab samen met een paar gelijkgestemden het idee tot op de bodem uitwerken. En daardoor nog enthousiaster worden. En dan besluiten om het te gaan doen. Natuurlijk niet door eerst een plan te schrijven. Wel door een gedisciplineerd ritme voor creatie te installeren. Door bijvoorbeeld elke maandagmorgen met co-auteur in ons Vereenvoudigershuis aan de Maliesingel in Utrecht te werken aan een boek. Of door elke vrijdagmorgen te werken aan de site van een nieuw online initiatief. Of door elke vrijdag aan het einde van de middag met een klein team te bouwen aan een nieuw bedrijf (Startdebus gaat het heten).

Door ritme creëer je tijd om de details van een idee uit te denken, om het daarna  perfect uit te kunnen voeren. De details bepalen immers of iets echt goed wordt. En daar moet je dus ook alle tijd voor nemen. Ritme tijdens creatie maakt je scherp. En eenvoud bereik je door scherp te blijven op de details en op de essentie. En om toch nog even terug te komen op het begin van deze blog: ritme maakt scherp, vergaderen maakt lui.

Toen ik “ritme” ook nog even googlede, vond ik deze prachtige vier regels van Marie Claire D’Ubaldo.

—- The rhythm is magic, feel it in your soul
rhythm  is the power of creation
in every living thing, the force within
the rhythm is magic, the rhythm is king —-


Archief


Laatste reacties

Arjen

Van Gemen! Had je stress? Ik grijp nog steeds terug op ...

Ad Gerrits

Grappig om te merken dat het lezen over de "wekelijkse inspi ...

Ad Gerrits

Krijg er een Matrix-achtig gevoel bij. Alsof ik vanuit de ga ...

Marleen

Weer heel mooi Pieter!

3 Reacties op “Ritme”

  • Prachtig stuk Pieter, thumbs up!

    Samen ergens aan bouwen is zoveel krachtiger dan samen ergens over vergaderen.

    Kees

  • Weer heel mooi Pieter!

  • Krijg er een Matrix-achtig gevoel bij. Alsof ik vanuit de gangbare wereld waarin TheSuites het voor het zeggen hebben, ineens de wereld van TheSimpleSouls binnen val.
    ps: normaal ben ik niet zo’n zweverig type dus zie het als een vet compliment!

Laat een reactie achter